Τοποθετήσεις,προτάσεις και ιδέες, για το περιεχόμενο, την μάθηση και την διδασκαλία των σχολικών Μαθηματικών
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016
Για την περιοδική μεταβολή
Διδακτική πρόταση
Γνωστικό αντικείμενο: Περιοδικές μεταβολές | ||
Μάθημα:Άλγεβρα | Τάξη: Β Λυκείου | Χρόνος: Μια διδακτική ώρα |
Το θέμα: Μπορείτε να περιγράψετε πώς μεταβάλλεται η απόσταση του κάδου από την επιφάνεια του νερού καθώς κινείται τον υδραυλικό τροχό γύρω από τον άξονά του; |
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016
Για τις αλγεβρικές ταυτότητες
Η διδακτική πρόταση αφορά την ταυτότητα (α+β)² = α²+β²+2αβ και την νοηματοδότησή της από τους μαθητές στο πλαίσιο των εμβαδών κατάλληλων γεωμετρικών σχημάτων. Οι μαθητές καλούνται να συγκρίνουν τα εμβαδά των τετραγώνων με
πλευρές α, β και α+β και να εκφράσουν τη σχέση τους αλγεβρικά. Έτσι η
ταυτότητα αποκτά νόημα, καθώς εκφράζει σχέση εμβαδών τετραγώνων. Στη
συνέχεια προτείνονται δραστηριότητες στις οποίες αλλάζει το πλαίσιο
εφαρμογής της ταυτότητα και σταδιακά μια αποπλαισίωση.
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016
Για την έννοια της συνάρτησης
Διδακτικές προσεγγίσεις
1. Εισαγωγή
Ένα σημαντικό θέμα των σχολικών Μαθηματικών είναι η έννοια της συνάρτησης. Κυριολεκτικά κυριαρχεί στα σχολικά Μαθηματικά και όχι μόνο. Αν και τυπικά είναι θέμα της Άλγεβρας, εμπλέκεται στην Γεωμετρία, στη Αριθμητική, στην Φυσική και σε πολλά άλλα γνωστικά αντικείμενα. Ο λόγος είναι απλός: Οι συναρτήσεις διαπραγματεύονται τις ποσοτικές μεταβολές μεγεθών τα οποία συσχετίζονται με κάποιο τρόπο.
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016
Ομοιότητα και γραμμική συνάρτηση
Εισαγωγή
Δύο από τις σημαντικότερες έννοιες των σχολικών μαθηματικών είναι η γραμμικότητα ([1], [2], [3], [4], [5], [6]) και η ομοιότητα ([1], [2], [3], [4], [5], [6]). Δύο διαφορετικές μαθηματικές έννοιες που συνδέονται πολύ στενά, μέσω του λόγου μεταβολής των διαστάσεων των όμοιων σχημάτων που είναι και κλίσης της ευθείας.
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016
Η εφαπτομένη της εκθετικής συνάρτησης
f(x)=αeκx+β
Μελέτη περίπτωσης
Εισαγωγή
Η αξιοποίηση λογισμικών δυναμικού χειρισμού στη μάθηση και την διδασκαλία των μαθηματικών, όπως το geogebra, προσφέρει πλούσιες δυνατότητες διερεύνησης μαθηματικών φαινομένων [1], [2], [3] μέσω πολλαπλών αναπαραστάσεων και του χειρισμού τους σε πραγματικό χρόνο. Αυτό έχει ως συνέπεια αφενός να αναπτύσσονται από τους μαθητές εικασίες ([1], [2], [3], [4], [5], [6]) και νοήματα ([1], [2], [3]) γύρω από τα μαθηματικά αντικείμενα και τις σχέσεις τους και αφετέρου να εξουσιοδοτούνται οι ίδιοι να θέτουν νέα ερωτήματα, συχνά πιο πολύπλοκα, και τα διερευνούν.
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016
Περι της σχολικής Άλγεβρας
Διδακτικές προσεγγίσεις

1. Εισαγωγή
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση μερικών απόψεων για την σχολική Άλγεβρα, όπως έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία από τις προηγούμενες δεκαετίες μέχρι σήμερα.
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
MathSchoolDocs
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα για «Τα σχολικά Μαθηματικά», στις συζητήσεις για τα σχολικά Μαθηματικά.
Μας απασχολούν θέματα που αφορούν το περιεχόμενο, την μάθηση και την διδασκαλία των σχολικών Μαθηματικών. Μας απασχολεί το ζήτημα της θέσης και της σπουδαιότητας των σχολικών Μαθηματικών στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ζωή των ενηλίκων. Μας απασχολεί η συμβολή των σχολικών Μαθηματικών στην (ανα)συγκρότηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής της χώρας μας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μας απασχολούν οι πολιτικές που αφορούν τα Μαθηματικά και ιδιαίτερα τα σχολικά Μαθηματικά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)