Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Μαθηματικές εργασίες. Κριτική, σχεδίαση, καλές πρακτικές

Εισαγωγή


Η παρουσίαση που ακολουθεί αναπτύχθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών με θέμα "καλές διδακτικές πρακτικές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση".

   Οι αφορμές για την επιλογή και την παρουσίαση του θέματος είναι πολλές.  Μερικές από αυτές αναλύονται στην παρουσίαση. Για παράδειγμα, οι εξισώσεις και η τάση να μεταφέρεται προς την πρωτοβάθμια οι αλγόριθμοι συνδυασμένοι με αριθμητικές πράξεις μεγάλου "μήκους". Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους μαθητές εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η εμμονή μας στα διαγωνίσματα και στις προσομοιώσεις των εξετάσεων εξωθεί την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
    Η παρουσίαση αναφέρεται σε σκέψεις του ομιλητή σε συνδυασμό με διάφορες πηγές (κυρίως άρθρα) και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των μαθηματικών με σκοπό να προκαλέσει πρόσθετες σκέψεις και ερωτήματα για έρευνα.  

Οδηγίες για την παρουσίαση

Οι διαφάνειες αλλάζουν κάθε 10''. Επιλέξτε τα βελάκια για να πλοηγηθείτε. Το αριθμό της διαφάνειας που επιθυμείτε. Επιλέξτε το λέιζερ για να παρακολoυθείτε καλύτερα την κάθε διαφάνεια. Επιλέξτε το εικονίδιο με τα 4 βελάκια για πλήρη προβολή.
Επιλέξτε τον τροχό για να εμφανίσετε τις σημειώσεις του ομιλητή. Εκεί παρουσιάζονται μερικές πρόσθετες σκέψεις του ομιλητή.


Πηγές της παρουσίασης. 

  •  Για το παράδειγμα με τις παράλληλες ευθείες. Επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα και επεξεργαστείτε την διδακτική πρόταση παρουσιασμένη ως φύλλο εργασίας.
  • Για το παράδειγμα με τις δυνάμεις του 3
  • Την λύση της εξίσωσης με την ζυγαριά θα την βρείτε στο φωτόδεντρο στην σελίδα http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/2251 
  • Την αριθμητική λύση της εξίσωσης με την χελωνόσφαιρα θα την βρείτε στο φωτόδεντρο στη σελίδα: http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9654
  • Για την διερεύνηση στο τετράπλευρο:
κγ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου